Bilindiği üzere, ‘oyunlaştırma’ yeni yeni şekillenen bir kavram. Son dönemlerde de ‘insan kaynakları’ ile yan yana telaffuz edilmeye başlandı. Bu alanda Dünya’da ne olup bitiğini takip edebilmek adına 27-29 Nisan 2015 tarihlerinde Viyana’da düzenlenen ikinci ‘Gamificaition in HR (İK’da Oyunlaştırma)’ zirvesine katıldım. Konunun yeni olmasından kaynaklı olsa gerek, 70-100 civarı katılımcısı olan ‘butik’ bir zirve idi. Fakat katılımcıların ülkeleri ve sektörleri oldukça farklılık gösteriyordu.
Zirve’de pek çok akademisyeni, danışmanı ve şirketlerinde oyunlaştırma uygulamaları tasarlamış profesyoneli dinledik. Vardığım sonuç şu: Oyunlaştırmanın ne olduğu net, nasıl yapılacağı ise bulanık.
‘Oyunlaştırma’nın tarifi söz konusu olunca neredeyse herkes hem fikir. Tüm sunuşlarda bir birine yakın tarifler gördük. Hepsini kapsayacak şekilde ‘oyun unsurlarını oyun dışı alanlarda uygulayarak insanların davranış ve motivasyonlarını etkileme süreci’ diye bir tarif ortaya koyabiliriz gibi duruyor. Oyunlaştırmanın iş dünyası için neden anlamlı olduğu da net. Oyunun doğasında var olan gönüllü katılım, öz motivasyon, eğlence, heyecan, sonuç alma azmi, aşama kat ettikçe elde edilen haz vb. unsurların iş dünyasına taşınıyor olması kuşkusuz her şirketin rüyası…
‘Nasıl?’ konusu ise biraz muamma… Hangi alanları oyunlaştırma ile adreslemek lazım? Oyunlaştırırken nasıl bir süreç izlenmeli? Kullanılacak araç ve yöntemler neler? Dikkat edilmesi gereken konular neler? Bu sorulara herkes kendi tecrübeleri doğrultusunda cevap verdi ve farklı noktalara değindi diyebilirim. Oyunlaştırma kavramının bu yönden altının doldurulması gerekiyor.
Sunulan örneklere bakınca da, 2 farklı yaklaşım gözlemliyorsunuz. Ya oyunların içine iş dünyasının gerçekleri taşınarak ‘gerçek oyunlar’ tasarlanmış ya da iş dünyasının içine oyun unsurları taşınarak ‘oyun gerçekler’ tasarlanmış. Örnekler içinde ‘gerçek oyunlar’ın çoğunlukta olduğunu söyleyebilirim. Bunlar ya analog (kutu oyunları, değerlendirme merkezleri) ya da dijital (bilgisayar oyunları, dijital simülasyonlar) olarak tasarlanmış, insanların farklı koşullar altında karar verip gerçek dünyadakine benzer şekilde sonuçlarını görmelerini sağlayan uygulamalardan oluşuyor. ‘Oyun gerçekler’ ise oyunlardaki ‘ilerleme göstergeleri’, ‘aşamalar’, ‘rozetler’, ‘anında tanıma’..vb unsurların gerçek iş süreçlerine (ör: satış yönetimi) dahil edilmesi ile ortaya çıkan uygulamaları içeriyor.
Yukarıdaki açıklamalar net değil ise, örnekleri inceleyip bu açıklamaları tekrar okumanız netleşmenizi sağlayacaktır. Gerek zirvede ismi geçen gerekse kendi keşfettiğim oyunlaştırma örneklerini aşağıda listeledim ve kendimce yukarıdaki 2 ana kategori doğrultusunda grupladım.
Faydalı olması ümidiyle…
İşveren Pazarlaması ve İşe Alım
- Gerçek Oyunlar:
- Oyun Gerçekler:
Ölçme & Değerlendirme
- Gerçek Oyunlar:
- Değerlendirme Merkesi Uygulamaları
- Oyun Gerçekler:
Tanıma & Takdir
- Gerçek Oyunlar:
- …
- Oyun Gerçekler:
Öğrenme & Gelişim
- Gerçek Oyunlar:
- Oyun Gerçekler:
- KLM Onboarding Mobile App
- Rabobank’s IQuest Mobile App
- SAP SCN
- SAP G-learning
0 Yorum