Son dönemlerdeki projelerim ağırlıklı olarak kurumsal değişim yönetimi ile ilgili olunca, “Kurum Kültürü” de doğrudan ilgi alanım haline gelmişti. Kurum kültürü üzerine çalışırken toplumsal kültürün kurum kültürüne etkileri ile ilgili de bayağı bir şey okumuş ve sonunda toplumsal kültürümüzü biraz daha detaylı inceleme kararı almıştım. Bu konu üzerine kaynak ararken karşılaştığım Timaş yayınlarından Doç. Dr. Erol Göka’ya ait “Türklerin Psikolojisi” adlı kitap ilk ilgimi çekenler arasındaydı.
Erol Göka’nın psikiyatrist kimliğinden ötürü olsa gerek, ben de kitabın toplumsal psikolojimize yönelik bilimsel ve derin tespitler barındıracağı beklentisi oluşmuştu. Okumaya başlayınca gördüm ki; kitap aslında biraz bireysel gözlem ve yorumlara, biraz da farklı felsefi ve tarihi kaynaklara dayanarak oluşturulmuş tezlere dayanıyor. Kitabın arka yüzünde de ifade edildiği gibi, kitap daha çok okuyucuya farklı bakış açıları sunarak toplumsal davranış kalıplarımız üzerine okuyucuyu düşündürmeyi hedefleyen bir denemeler manzumesi. Dolayısıyla kitap, içindeki bütün parçaları birleştiren baştan sona sağlam bir kurguya sahip değil. Malum; parçalar dağınık kalınca akılda kalıcılık da düşük oluyor. O yüzden insan yine de bu tarz bir kitabı okurken, tezler, yorumlar, bölümler arasında bağlantılar ve bu bağlantıların oluşturduğu sağlam bir kurgu oluşturma ihtiyacı hissediyor açıkçası.
Fırsatım olursa bu kitabın bir özetini çıkarmaya çalışacağım. Eğer toplumsal psikolojimizi anlamaya yönelik modeller ve bilimsel yaklaşımlar içeren bir kaynak aramıyorsanız, tatlı bir üslup ile yazılmış bu eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü denemeler manzumesini okumanızı tavsiye derim.
0 Yorum