Daha İyi Fikir Üretmek için Soru Fırtınası

11 Mayıs 2018
Okuma süresi 2 dk

Çözüm fikri üretmekten ziyade soru üretmek, yenilikçi çözüm geliştirmek için çok daha etkili bir yaklaşımdır. Sorunu tanımlama şekliniz ister istemez çözüm şeklinizi de etkiler. Cevabının olup olmayacağı kaygısından uzak durarak, eldeki sorunu sorgulamak, soruna farklı açılardan bakmanızı ve sorunu yeniden tanımlamanızı sağlar. Yaratıcılığınızın önündeki önemli engellerden biri olan geçmişinizin şekillendirdiği bilişsel kalıplarınızı daha kolay aşmanızı destekler. Bu sayede ilk etapta öngöremediğiniz yaratıcı çözümlerin önünü açabilir.

Bunu “Soru Fırtınası” tekniğini kullanarak yapabilirsiniz. Bu teknik, yenilikçi çözüm geliştirme süreçlerinin farklı aşamalarında kullanılabilecek bir tekniktir.

  • Karma bir ekip toparlayın ve temel seviyede bilgi paylaşın. Tasarım konunuza uzak birkaç kişiyi de çalışma ekibinize katarak bir araya getirin. Tasarım konunuzla ilgili yaptığınız yardımcı araştırmayı birkaç dakikalığına paylaşın. Vereceğiniz bilgi merak uyandıracak seviyede kalmalı. O yüzden tasarım konusunun önemini anlatın ve birkaç büyük fırsat ve kısıttan bahsedin. Soru fırtınasında konuya yabancı olmanın avantajı fazladır. Konunun içinden olanlara ilk başta saçma gelebilecek, ama en temel varsayımları ortaya çıkarabilecek sorular genelde konu dışı uzmanlardan gelir.
  • Başlamadan önce ana prensibi hatırlatın. Tek amaç mümkün olduğunca farklı perspektiften soru toplamak olduğu için, soruların yargılanmasına ve cevaplanmasına müsaade etmeyin. Çalışmanın başında bu prensibi ekibe hatırlatın. Bazı ekipleri çalışma boyunca sık sık uyarmanız gerekebilir. Özellikle de ekipte konuya çok aşina bir uzman varsa…
  • Ekibin sorularını kaydedin. Daha sonra ekibi bir yazı tahtasının önünde toplayın. 10-15 dk. süre tanıyın. Soruları tahtaya kaydedin. İlk sorunun çıkması uzun sürebilir. O zaman ilk 1-2 soruyu siz yazın. Ekip tartışması yaptırmadan önce, yapışkan kağıtlar aracılığıyla herkesin aklındaki soruları sessizce yazıp tahtaya yapıştırmasını da isteyebilirsiniz. Alternatif yöntem olarak, beyin yazımı (brain writing) yöntemini de kullanabilirsiniz.
  • Çıkan soruları gözden geçirin. Ekip ile birlikte soruları gözden geçirin. Aynı yöne işaret edenleri gruplayabilirsiniz. Farklı bakış açıları sunanlara bir işaret koyabilirsiniz. Bu sorular üzerine biraz daha gidip rafine etmenizde ve daha farklı sorular üretmenizde fayda olabilir.

Kaynak: Better Brainstorming, HBR, Mar-Apr 2018

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir