Eğer denizciliği öğrenmek için kurs araştırıyorsanız, ADB (Amatör Denizci Belgesi) ve IYT International Bareboat Skipper Sertifikası teklif eden farklı kurslarla karşılaşmışsınızdır. Bu iki belge arasındaki farkı merak ettiyseniz, buyrun yazının devamını okuyun..
Bilindiği üzere, ADB için bir yazılı sınava girmeniz gerekiyor ve sınavda %60 başarı oranını tutturduğunuzda ve bir sağlık raporunu da sunduğunuzda belgeyi almaya hak kazanırsınız.
IYT International Bareboat Skipper (IBS) Sertifikası ise IYT World (International Yacht Training) adındaki ticari bir kurum tarafından, pek çok ülkeye yayılmış okullar aracılığıyla verilir. “Bareboat Skipper” olabilmek için en az 10 günlük hem teorik hem de pratik bir kursu tamamlamanız ve 200 deniz mili seyir tecrübeniz olması gerekir. Türkiye’de bu sertifikayı vermeye yetkili okullar genel olarak 3 aşamalı ve yaklaşık 3 hafta süren bir kurs programı sunuyor. Bu programları takip ettiğinizde, 1 haftalık kurs sonunda “Professional Crew”, sonraki 1 hafta sonunda “Flotilla Skipper”, sonraki 1 hafta sonunda da “Bareboat Skipper” seviyesine çıkarsınız.
Görüldüğü üzere IYT’nin verdiği IBS sertifikasını alabilmek biraz daha meşakkatlidir. Ama; ABD bir ICC iken; IBS bazı ülkeler için bir ICC değildir. Biraz daha açacak olursak… ICC, “International Certificate of Competence For Operator of Pleasure Craft” yani “Uluslararası Yat Kullanma Sertifikası” demektir. Birleşmiş Milletlerin bölgesel komisyonlarından biri olan Avrupa Ekonomik Komisyonu (United Nations Economic Commission for Europe (UNECE or ECE)) tarafından oluşturulmuş 40 nolu tasarı ile çerçevesi tarif edilmiştir. Bu komisyona tüm Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika, Kanada ve Orta Asya ülkeleri de dahildir. Tasarı ile, komisyona üye ülkelerin, bir kurumu asgari gereklilikler çerçevesinde ICC vermek üzere görevlendirmesi sağlanmıştır. ICC ile, 24 metreye kadar ticari amaçlı olmayan motorlu ya da yelkenli yüzer vasıtaları kullanma yeterliliğine sahip olduğunuz belgelenmiş olur. Hem de (neredeyse) tüm Dünya’da…
Türkiye’de ICC’yi vermekle yetkili kurum Amatör Denizcilik Federasyonu’dur (ADF). GÜNCELLEME: Şubat 2014 itibariyle yetki GASM’e devredilmiştir. ICC’nin Türkiye’deki adı ADB’dir. IBS Sertifikası ise, Amerika, İngiltere ve çoğu mevcut ya da eski İngiliz sömürgesi olan 20’ye yakın ülkede ICC gibi kabul edilir; ama Türkiye dahil bazı Avrupa ülkelerinde ek bir belge daha gereklidir. IBS sertifikasının üstüne CEVNI adında küçük bir sınava daha girerek bu ek belge tedarik edilebilir.
Türkiye sularında amatör denizcilik ile uğraşacaksanız ve Türk vatandaşı iseniz, teorik olarak IBS + CEVNI de işinizi görür; ama sorun yaşamamanız için ADB belgesine de sahip olmanız tavsiye edilir. Fakat tek başına ADB belgesi sahibi olmanız da bazen size sorun çıkarabilir. Özellikle, tekne kiralamak istediğinizde… ADB tamamen teorik bir sınav ile verildiği için, bazı sigorta şirketleri charter firmalarının sigorta sözleşmelerine ek koşullar koyup kiralayanın yeterli pratik tecrübeye de sahip olduğunu kanıtlamasını talep etmektedir. O yüzden pratik yeterliliğinizi charter firmanısın kabul edeceği bir yöntem ile belgelemeniz gerekebilir.
0 Yorum